Konference Šetrné budovy 2022 bude reagovat na Green Deal a Klimatickou konferenci OSN

Co konkrétně vyplývá z unijní Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), jak se s těmito závazky vyrovnat a jak reagovat na závěry Klimatické konference OSN (COP26), která se konala koncem loňského roku v Glasgowě? To jsou hlavní otázky, na které bude zaměřen 8. ročník mezinárodní konference Šetrné budovy 2022 s podtitulem Přechod k udržitelnosti (Transition to Sustainability). Akci pořádá Česká rada pro šetrné budovy. Záštitu nad ní převzal International WELL Building Institute, jehož ředitel Rick Fedrizzi přednese úvodní přednášku o vývoji šetrného stavebnictví a vizi do budoucna.

Konference, která je již tradičně považována za nejprestižnější akci v oboru šetrného stavebnictví v ČR, proběhne online 22. února 2022. Letošní ročník se koná s podporou Rad pro šetrné budovy zemí V4, tedy Slovenska, Polska a Maďarska. Jde o první velkou společnou akci Rad Visegrádské skupiny zaměřenou na udržitelný rozvoj. „Téma udržitelnosti dnes rezonuje napříč společností,“ říká Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy (CZGBC).  

Změna klimatu představuje největší výzvu naší doby, zároveň by ale měla být i příležitostí pro vytvoření nového, udržitelného modelu hospodářství. Green Deal i závěry klimatické konference budou mít obrovský vliv na nás i na prostředí, ve kterém žijeme. Člověkem budované prostředí přitom představuje velký potenciál pro snižování dopadů klimatické změny," konstatuje Simona Kalvoda. Cílem konference je představit vize, inspirace a příklady inovativních řešení z domova i ze zahraničí.

Úvodní přednáška Ricka Fedrizziho, ředitele International Well Building Insitute, bude zacílena na dosavadní vývoj šetrného stavebnictví a také na výzvy, trendy a rozvoj odvětví do budoucna. Rick Fedrizzi má s šetrným stavebnictvím bohaté zkušenosti. Je jedním za zakladatelů Americké rady pro šetrné budovy (USGBC) a také WorldGBC. V obou organizacích působil několik let ve vedení. Rick Fedrizzi je autorem knihy Greenthink: How Profit Can Save the Planet, která získala v roce 2015 prestižní cenu EPPY. K myšlenkám uvedeným v knize se přihlásil i herec Leonardo di Caprio, který je znám svými environmentálními aktivitami a k publikaci napsal předmluvu.

Na konferenci vystoupí vedle Ricka Fedrizziho i řada dalších světových odborníků na šetrné stavebnictví. Například o tom, jak chce společnost Saint-Gobain dosáhnout uhlíkové neutrality, bude hovořit její CEO Benoit Bazin. Podobné téma zaštítí i Paul King, výkonný ředitel odpovědný za udržitelnost a sociální dopady v realitní a investiční skupině Lendlease Europe. Mezi přednášejícími se objeví také Stefan Moser z Generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise.

Generálním partnerem konference je firma Saint-Gobain, jeden z největších výrobců stavebních materiálů na světě. „Téměř každý dnes vnímá hrozbu klimatické změny jako jedno z klíčových témat současnosti. Nejinak je to mu i pro společnost Saint-Gobain. Proto jsme rádi, že jsme dostali v rámci konference prostor se mu věnovat,“ říká Jaroslav Nutil, Sustainability manager Saint-Gobain východní Evropa a člen představenstva CZGBC. Dalšími partnery konference jsou CTP, ČSOB, Skanska, CA IMMO, Velux a Velvyslanectví Nizozemského království. Společnosti zaštítí jednotlivé tematické bloky. Kvůli pandemické situaci se akce koná online, jednotlivé příspěvky budou nahrány dopředu. Všichni mluvčí ale budou k dispozici „naživo“ při závěrečném Q&A.    

Exclusive Members

All Members