Panattoni se bude podílet na revitalizaci Moravskoslezského kraje. S krajem podepsala memorandum o spolupráci

Panattoni se tak v rámci platformy Evropské unie zapojí do dlouhodobé kooperace s uhelnými regiony v transformaci (Coal Regions in Transformation). V návaznosti na memorandum se společnost bude podílet na vytvoření logistického centra Panattoni Park Ostrava Airport v oblasti průmyslové zóny Mošnov poblíž Ostravy. Spolupráce mezi subjekty potrvá až do roku 2027.

„Moravskoslezský kraj se nyní nachází ve velmi dynamickém období. Úspěšně jsme roztočili proces transformace, který by se dal nazvat ‚Od těžby uhlí k těžbě dat‘. Tento proces zasahuje všechny oblasti našeho života, nesmírně důležitá je podpora inovací, revitalizace území ovlivněných těžkým průmyslem, ale také regionální rozvoj. Náš kraj má v sobě obrovský potenciál a jednou z důležitých rozvojových ploch je právě mošnovská zóna. Jsem velmi rád, že tento potenciál zaznamenala také společnost Panattoni. Věřím, že naše společné aktivity budou dalším významným impulsem pro pokračování vzrušující proměny, kterou Moravskoslezský kraj prochází,“ říká Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Moravskoslezský kraj čeká jako další uhelné regiony velká výzva v podobě restrukturalizace kraje. Jedním ze základních prvků filosofie naší společnosti je pomáhat vdechovat nový život lokalitám, které neslouží svému účelu, což dlouhodobě dokazujeme revitalizací brownfieldů a přilehlého okolí. Proto nás velmi těší, že jsme společně se zástupci Moravskoslezského kraje mohli podepsat memorandum, díky němuž můžeme pomoci v oblasti, ve které máme letité praktické zkušenosti. Věřím, že spolupráce bude úspěšná a společnými silami urychlíme restrukturalizaci regionu, která bude příkladná i v rámci evropského kontextu,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Panattoni se také v rámci memoranda bude podílet na rozvoji blízkého letiště Mošnov, a to především v oblasti nákladní dopravy. Plánovaná průmyslová zóna Panattoni Park Ostrava Airport tak právě využije synergie mezinárodního letiště, silničních tahů D1, D56 a I/58
a výhledově také železniční dopravy. Díky připravovanému kontejnerovému železničnímu terminálu vznikne v lokalitě tzv. multimodální komplex, který nabídne jedinečné logistické kapacity a možnosti.

Společnost Panattoni je jedním z nejekologičtějších stavitelů průmyslových zón v Evropě a klade důraz na udržitelnost. Projekt v souladu s dlouhodobou strategií počítá s vytvořením ekologicky příznivého prostředí. Areál bude navržen tak, aby jeho provoz minimalizoval dopady na životní prostředí včetně tzv. uhlíkové stopy a prospěl místní lokalitě. Jde o unikátní koncept, který kombinuje občansky využitelné prostředí a supermoderní průmyslovou zónu.

Exclusive Members

All Members