V kanceláři chtějí být Češi 3 až 4 dny v týdnu. Zpátky by je nalákalo ticho, jídlo zdarma i firemní posilovna

Nejvíce Čechům (39 %) by vyhovovalo v kanceláři pracovat tři nebo čtyři dny v týdnu, ukázal průzkum společnosti Skanska. K návratu do kanceláře by je motivovalo tiché pracovní místo (35 %), oddělená místnost (35 %) či stravování na účet zaměstnavatele (27 %). Téměř třetinu tuzemských zaměstnanců unavuje práce v open space, koronaviru se bojí jen 14 % z nich.

Téměř polovina Čechů (46 %) už chodí do kanceláří každý den, ukázal průzkum, který pro společnost Skanska zpracovala agentura Zymetria také v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Dalších 17 % Čechů chodí do kanceláře na tři nebo čtyři dny v týdnu. Právě tento režim by vyhovoval největší části tuzemských zaměstnanců, a to 39 %, což je největší poměr ze všech sledovaných zemí.

Češi slyší na klid na práci i jídlo zdarma

Jeden z faktorů, které by Čechy nejčastěji namotivovaly chodit do kanceláře minimálně tři dny v týdnu, je tiché místo pro práci. Platí to pro 35 % z nich. Stejná část by zároveň ocenila možnost pracovat v oddělené místnosti místo klasického open space.

„Pokud chce zaměstnavatel, aby se pracovníci cítili v kanceláři dobře a chodili tam rádi, musí v dnešní době nabídnout mnohem víc. Firmy, které tento trend zachytily, poptávají častěji řešení s členitějším a flexibilnějším prostorem, místnostmi pro hluboké soustředění, sleeping boxy nebo třeba venkovními terasami,” řekla Jana Prokopová, ředitelka pronájmů a správy komerčních aktiv pro Českou republiku.

Z dalších spíše nadstandardních služeb by se Češi nechali nalákat k pravidelnému docházení do kanceláří například jídelnou či restauraci hrazenou zaměstnavatelem (27 %), dobře zásobenou kuchyňkou s jídlem a pitím (26 %) nebo více možnostmi relaxace a zábavy na pracovišti (17 %).

Logistické bariéry

Naopak bariéry, které stojí v cestě návratu do kanceláře jsou často logistické. Češi si na home office váží zejména jednodušší organizace chodu rodiny (55 %). Vracet se k obvyklému režimu se jim pak nechce i kvůli výborným pracovním podmínkám doma (51 %) nebo dlouhé cestě do práce (43 %). Ve srovnání s ostatními zeměmi mají naopak nejmenší strach z možné nákazy koronavirem (14 %).

„Pracovat z domova je díky technologiím stále jednodušší. Přítomnost na pracovišti má ale mnoho výhod, ať už se jedná o snazší komunikaci nebo koordinaci týmu. Firmy by proto měly hledat způsoby, jak logistické bariéry odstranit. Čas strávený na cestě mohou svým lidem vynahradit třeba zázemím v budově nebo blízkém okolí, jako je možnost zacvičit si nebo cestovat do práce na kole a využít firemní kolárnu,“ dodává Jana Prokopová.

Exclusive Members

All Members